Här följer lite info om hårdonationer.


Vi är ett perukmakeri i Gamla stan som tillverkar peruker åt bl.a. behövande barn och vuxna. Vi har sedan 1992 haft avtal med landstinget för tillverkning av medicinska peruker. Alla donerade hår används endast till medicinska peruker. Vi betalar inte för några hår ifrån privatpersoner och man kan inte följa upp ett specifikt hår när det väl är donerat. När ett donerat hår används till en peruk så dras hårkostnaden av ifrån den färdiga peruken. Håren blandas med andras då det går åt ungefär 3-4 personers hår till en peruk.
Vi har fått väldigt mycket donationer av hår som är ca 30 cm långt och därför är vi för dagen endast i behov av hår från ca 40 cm och uppåt när det är utsläppt. Håret ska vara rent, men dock ej blött när det skickas... Vi ombesörjer inga klippningar här men det kan vem som helst utföra. Viktigt är att håret klipps av ihopbuntat och ej fått falla till golvet. Vi önskar att håret klipps av i några flätor, ca fem, med spridning runt huvudet för att få med så mycket av längderna som möjligt. Men om ditt hår redan klippts av i en svans så går det också bra. Det gör inget om håret är lite slitet, lite uppklippt eller om det legat i byrålådan länge, ett hår blir inte gammalt. Vi vill bara ha hår som är i naturfärg, grå inslag eller helgrå är också jättebra. Om du har ett långt fint hår som du vet varit färgat så kan du donera det, men då kommer vi troligtvis att använda det till våra film och teaterperuker istället. Viktigt är att du i så fall lägger med en lapp om att håret är färgat så att vi vet för framtida hantering.
Du kan välja att komma förbi vår ateljé och lämna in ditt hår under våra öppettider (se längst ner på sidan). Går också bra att skicka som ett vanligt brev, håret är inte ömtåligt så det behöver inte skickas i vadderade påsar. Några hårdonatorer har hört av sig och hade förväntat sig någon form av svar och tack brev på att deras hår kommit fram till oss, men vi har tyvärr ingen möjlighet till det då vi redan lägger ner väldigt många timmar av ideellt arbete på denna hårhantering. Allt hår kommer fram och kommer till användning för sitt goda ändamål!
Återkom gärna på vår mail adress, info@sminkochperukmakarn.com, om du har andra frågor.  

 
Mvh Julia